Jodo
Shinto Muso Ryu
Naar men zegt is dit de oudste gekende methode van stokvechten tegen een zwaard. Zij werd ontwikkeld door Muso Gonnosuke Katsuyoshi die tot de Shinto-ryu behoorde.
Hij zou gewapend met een staf een gevecht tegen Miyamoto Musashi verloren hebben. Hij trok zich terug op de berg Homan waar hij zich bezon over zijn verlies. Een ingeving wees hem de weg naar een nieuwe methode om met een staf te vechten, een staf die korter, dunner was en dus sneller te hanteren. Hij ontwierp een aantal technieken voor dit nieuwe wapen dat hij een stok (jo) noemde. Naar men vertelt zou hij in een revanche Miyamoto Musashi verslagen hebben.
Shinto Muso-ryu jojutsu omvat een aantal reeksen van technieken, met elk een eigen karakter, die gaandeweg eenvoudiger worden. De beoefening ervan is systematisch en ontwikkelt zowel technische als psychologische vaardigheden, zowel lichaams– als wapenbeheersing als afstand en timing. In volgorde:
Omote: 12 (16) kata
Chudan: 12 (13) kata
Ran-ai: 2 kata
Kage: 12(14) kata
Sammidare: 5 (6) kata
Gohon no midare: 5 kata
Okuden: 12 (14) kata
Gokui Hiden (Go Musono Jo): 5 kata
Daarnaast zijn er nog een aantal secundaire krijgskunsten, waarvan de bekendste zijn: Shinto Ryu Kenjutsu, bestaande uit 12 kata waarin zowel het lange als korte zwaard tegen een zwaard gebruikt worden en Uchida Ryu Tanjo Jutsu, ook 12 kata met een korte stok (wandelstok) tegen een zwaard.
Er is ook een reeks van twaalf kata, de Zen Ken Ren Jodo Kata (Seitei Jodo) die geselecteerd werden uit de eerste drie reeksen.
Alle essentiële bewegingen van de school worden aangeleerd in de kihon waza. Deze kunnen zowel individueel als paarsgewijs beoefend worden. In deze kihon waza kunnen vier groepen onderscheiden worden.
· het lichaam (de neusbrug of de plexus) van de tegenstander aanvallen
· het manipuleren van een neerwaartse slag via het lemmet
· het manipuleren van een neerwaartse slag via het heft
· het manipuleren van andere zwaardslagen